DAGUS d.o.o.

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
dagINT - Intrastat poročanje

INTRASTAT je statistika blagovne menjave med državami članicami EU. Poročevalske enote poročajo mesečno na predpisanih obrazcih. V Sloveniji se poroča Carinskemu uradu Nova Gorica.

Obvezniki za poročanje so gospodarski subjekti, ki trgujejo z blagom z gospodarskimi subjekti v drugih državah članicah EU in dosežejo vključitveni prag (vrednost) pri odpremi ali prejemu blaga iz članic EU. Če je ta prag dosežen samo npr. pri odpremah, se poroča samo za odpreme.

Če poročevalska enota doseže posebni prag mora poročati več podatkov (poleg obveznih še pogoje dobave, vrsto transporta in statistično vrednost).

Obdobje poročanja je koledarski mesec v katerem je bilo blago prejeto, odpremljeno oz. je bila izdana faktura. Poročilo za pretekli mesec morate oddati od prvega do petnajstega v mesecu za pretekli mesec. Poročanje v tekočem mesecu ni dovoljeno.

Program vrši izmenjavo podatkov s CURS preko ZZInet storitve. Če pa te nimamo, lahko s programom pripravljamo XML datoteke, ki jih pošiljamo preko CURS spletnega portala, ki ga najdete tukaj. Za uporabo portala je potrebno imeti digitalo potrdilo.

Podatke o nabavi / prodaji lahko vnašamo direktno v programski modul, ali pa jih uvažamo iz programa blagovnega poslovanja.Piškotke uporabljamo za statistiko obiskov in pravilno delovanje naše spletne strani! Več o tem si lahko preberete s klikom na EU Cookie Directive Module Information

Sprejemam piškotke s te strani.